HISTORIEK

TERRA PORCORUM - EEN STUKJE GESCHIEDENISHet verhaal begint in 1989...

Zoals zoveel intiatieven, is ook het Westrozebeeks toneel geboren uit een zotte gedachte, die achteraf niet zo zot bleek te zijn, toen enkele mensen bereid waren hun schouders eronder te zetten.


Herwig Dejonghe en Ivo Blomme die hun sporen in Westrozebeke al verdiend hadden met de organisatie van de plaatselijke carnavalfeesten, kregen het idee voor een revue toen ze het Iepers exemplaar hadden mogen bewonderen. Ze meenden dat ze dat ook in Westrozebeke konden verwezenlijken en toen ze ook nog wat gelijkstemmige zielen vonden, ging de wagen aan het rollen...


Eerst diende er een naam gevonden te worden voor de nieuwe toneelgroep. Daarbij werd gezocht naar een benaming die de eigenheid van Westrozebeke weergaf. Het varkensvlees haalde het op de bebloemingsreputatie, wat bovendien gefundeerd werd door een historische tekst uit 1124, waarin gewag gemaakt wordt van een stuk land “Terra Porcorum” (zwijnenland) dat door Karel De goede afgestaan werd aan het kapittel van Sint-Maarten te Ieper en gelegen was tussen Passendale en Westrozebeke. Daarenboven schreef Petrus Rembri in “ ’t Lof der Vlaamse boeren “ het volgende:


"De kalveren die men voedt in ’t ronde der stad Menen, die geven ’t schoonste vlees dat God ons kan verlenen; en Rozebekes zwijnen en die van daar omtrent, het schoonste varkensvlees dat men in Nederland kent."


In augustus 1989 kwam het bestuur voor de eerste keer samen en in november 1990 werd de eerste Westrozebeekse revue 'Ge moe mo durven' opgevoerd. Een titel die zowel sloeg op de durf van de medewerkers als op de inhoud van het stuk.

Omdat het schrijven van een revue veel tijd en energie verreiste (want hij werd telkens geschreven door mensen van eigen dorp), werd geopteerd om een jaartje revue af te wisselen met een jaar toneel.


In het begin lukte dit vrij aardig, maar na 25 jaar blijft er van de revue-gedachte weinig over.

De laatste revue dateert ondertussen van 2002 en werd geschreven door een niet-Westrozebekenaar. (Grote Broere Poepeloere: parodie op Big Brother)


De toneelliefde van de groep groeide echter met de jaren en zo vierde Terra Porcorum in 2014 reeds zijn 25ste verjaardag!